Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Eerste hulp bij brandwonden

Net als mensen kunnen ook huisdieren op verschillende manieren brandwonden oplopen. Niet alleen de zon kan een veroorzaker zijn. Ook een brandende kaars of een warm oppervlak kan voor verschroeiende resultaten zorgen, net als chemische producten en elektronica. Naarstig rondhuppelende honden op te heet asfalt of dansende katten op het fornuis… Hoe u brandwonden het best aanpakt? U leest het hier.

 

Het hele jaar door kunnen onze huisdieren brandwonden oplopen, waarbij verschillende warmtebronnen de aanstoker kunnen zijn. Denk maar aan brandende kaarsen, hete ondergronden of chemische producten. Wanneer uw huisdier brandwonden oploopt is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Indien er sprake is van vuur, dan is het uiteraard aangewezen om dit zo snel mogelijk te doven. Hetzelfde geldt voor een dier dat onder stroom staat. Trek de stekker uit en raak uw huisdier vooral niet aan voordat de elektriciteit uit het lijf is. Daarna kunt u beginnen met de behandeling van de brandwonden.

 

Brandwonden herkennen en behandelen

Eerstegraads brandwonden kenmerken zich door een rode, geïrriteerde huid die niet kapot is. Er is in dit geval geen infectiegevaar, hoewel de brandwonde heel pijnlijk kan zijn. Bij brandwonden in de tweede graad is zowel de opperhuid als de lederhuid aangetast. Het vocht dat ontstaat zal ervoor zorgen dat er blaren op de wonde komen. Bij derdegraads brandwonden is de huid wit of zwart gekleurd. De zenuwen zijn aangetast wat maakt dat de wonde niet pijnlijk is, maar wel de rand eromheen.

 

Of het nu om een brandwonde in de eerste, tweede of derde graad gaat, zorg ervoor dat u de wonde zo snel mogelijk afkoelt met lauw water. Doe dit voor een tiental minuten en bedek daarna de wonde met een natte doek, een steriel verband of aluminiumfolie. Heeft uw huisdier tweede- of derdegraads wonden opgelopen? Raadpleeg dan zeker een dierenarts voor een verdere behandeling.

 

Opgelet met chemische producten

Ook bijtende stoffen en giftige producten kunnen in sommige gevallen brandwonden veroorzaken. Deze zuren kunnen de huidcellen van uw huisdier aantasten, waardoor de huid rood kleurt en pijnlijk aanvoelt. Wanneer een chemisch product brandwonden bij uw hond of kat veroorzaakt, is het belangrijk dat u dit goedje zo snel mogelijk verwijdert. Zo kunt u de wonden mogelijk neutraliseren met een oplossing van azijn, soda of ammoniak. Plantaardige of antibiotische zalf kunnen de pijn verzachten. Kreeg uw huisdier het product in de ogen? Spoel ze dan voldoende met lauw water en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

 

Elektrische schokken kunnen dodelijk zijn

Ook wanneer huisdieren in contact komen met elektrische toestellen (en bliksem) kunnen ze verwondingen oplopen. In dit geval gaat het eerder om kleine wonden van droog, dood weefsel. Andere gevolgen zijn spierkrampen en een onregelmatige hartslag. Ondanks dat de uitwendige schade beperkt is, moet u bijzonder alert zijn. Elektrische schokken kunnen immers ook leiden tot vochtophoping in de longen, wat de ademhaling bemoeilijkt. Uiteindelijk kan uw huisdier bewusteloos raken en sterven.

 

Uiteraard is het aangewezen om de stroom zo snel mogelijk uit te zetten, zeker wanneer uw dier nog onder hoogspanning staat. Raak uw hond of kat dan zeker niet aan en bel onmiddellijk uw dierenarts. Zorg dat er geen water in de buurt is, want dat gaat de situatie alleen maar verergeren. Staat uw dier niet langer onder hoogspanning, behandel dan zo snel mogelijk de brandwonden en beadem uw huisdier indien nodig. Breng uw huisdier zo snel mogelijk naar de dierenarts.

 

Heeft u verdere vragen over de gevaren, preventie en behandeling van brandwonden? Contacteer uw dierenarts voor verdere informatie.

 

Wat is er dringend?

Altijd dringend

Brandwonden bij huisdieren dienen altijd als dringend te worden beschouwd. Start onmiddellijk met afkoelen van de wonde en contacteer vervolgens de dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.